Moaste ale lui Ioan Botezatorul in Bulgaria

Afirmatiile clericilor bulgari care sustin ca au descoperit sase fragmente osoase din scheletul Sfantului Ioan Botezatorul au primit un sprijin nesperat din partea oamenilor de stiinta britanici si danezi, informeaza Reuters.

Resturile de oase descoperite in Bulgaria au fost analizate de

cercetatori ai prestigioasei Universitati Oxford si de colegi ai lor de la Universitatea din Copenhaga. Analizele minutioase ale codului genetic al fragmentelor si rezultatele testelor cu carbon au dus la concluzia ca aceste formatiuni osoase ar putea fi intr-adevar ramasitele pamantesti ale Botezatorului lui Hristos.

Cercetatorii britanici sustin ca osul de la mana supus analizei dateaza din secolul I dH, secolul in care a trait Ioan Botezatorul. Savantii danezi au declarat ca au alcatuit codul genetic complet a trei din oasele descoperite.

Ioan Botezatorul este un personaj venerat la cea mai inalta treapta atat de religia crestina cat si de religia islamica. El a fost cel care a prorocit venirea Mantuitorului cat si cel care l-a botezat pe Iisus in apa Iordanului. Date complete despre importanta lui Ioan Botezatorul ne parvin atat din scrierile Evangheliilor cat si din documentele scrise ale istoricilor vremii. Astfel, este demonstrata existenta personajului istoric care a anticipat marele eveniment al mantuirii si care a murit prin decapitare la ordinul lui Irod.

Un reputat profesor de la catedra de arheologie a Universitatii Oxford, George Kazan, autor al unei teze de doctorat despre peregrinarile relicvelor religioase in secolele al V-lea si al VI-lea dH, considera ca exista dovezi istorice care sprijina afirmatia potrivit careia ramasitele de pe Insula Sveti Ivan ar putea fi autentice.

Comertul cu relicve religioase era in floare in Evul Mediu. Oamenii au dat intotdeauna o mare importanta acestora, venerandu-le si sporindu-le valoarea materiala. Astfel, cei posibilitati materiale le-au achizitionat permanent, din devotament religios ori drept amulete aducatoare de noroc, ele urmandu-si uneori proprietarul in mormant. Descoperirea unor astfel de moaste in arealuri geografice indepartate nu mai constituie o surpriza pentru nimeni.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează