Ce se întâmplă când murim?

Despre viata si moarte

Dacă este sau nu întrebarea cea mai stăruitoare a vieţii, nu ştiu, dar este cu siguranţă

întrebarea căreia cel mai greu i se poate oferi un răpuns sigur. Ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de persoane declarate decedate sau aflate în moarte clinică, care revin la viaţă şi povestesc lucruri uimitoare din experienţele avute dincolo.

În urmă cu ceva timp, postul de televiziune ABC News, a intervievat mai mulţi supravieţuitori ale unor astfel de experienţe aflate în pragul morţii.

Mary Jo Rapini, terapeut din Huston, este unul din cazurile prezentate de televiziunea americană. Doamna Rapini a suferit un anevrism cerebral în 2003 şi-şi aminteşte că la acel moment, a fost înghiţită de o lumină roz. Această experienţă a determinat-o ulterior să scrie şi o carte intitulată "Dumnezeu este roz? Murind pentru a te vindeca".

"Dintr-o dată, o lumină a venit peste mine, şi eu am fost în ea. Am fost în lumină şi era foarte frumos acolo" îşi aminteşte doamna Rapini. "Nu este deloc ceva uman, e foarte greu de exprimat în cuvinte. Spre deosebire de un vis care nu este niciodată clar, acest lucru a fost extrem de prezent", continuă să explice domnia sa.

Povestea doamnei Rapini nu este singura prezentată de ABC News. În materialul difuzat, mai multe persoane declară exerienţe similare.


  Cum afectează băuturile dulci creierul?

  Ce spune câinele când dă din coadă?

  Cum putem "încălzi" dragostea?


Bob Woodruff vorbeşte deasemnea despre experienţa personală trăită în Irak în 2006. Soldatul a fost rănit în urma exploziei unui dispozitiv capcană, rămânând inconştient pentru o perioadă de timp. În acele momente, şi-a văzut trupul înconjurat de o lumină albă, strălucitoare.

Reverendul Don Piper, din Pasadena, California, a suferit în 1989 un grav accident auto. În urma rănilor suferite, reverendul a decedat sau cel puţin, paramedicii l-au declarat mort. Cât de paradoxal pare, decesul său a durat doar 90 de minute.

"Volanul îmi străpunsese pieptul ca o ţepuşă, iar acoperişul maşinii îmi strivise capul. Nu am avut nici o şansă să supravieţuiesc", declară Don Piper. Ciudat este că el s-a trezit la viaţă după 90 de minute, după ce un trecător a început să se roage la căpătâiul său. Despre experienţa celor 90 de minute, pastorul îşi aminteşte prezenţa unor arome nemaiîntâlnite până atunci şi a unei muzici extraordinare. Deasemenea, pastorul spune că şi-a întâlnit bunicul şi alte câteva rude moarte înainte de data la care s-a întâmplat  accidentul.

A avut nevoie de zeci de intervenţii chirurgicale şi mult timp pentru a învăţa să meargă din nou. Don Piper a descris tot ce "a trăit" într-o serie de articole publicate de New York Times şi intitulate "90 de minute în Rai. O poveste adevărată despre moarte şi viaţă". El crede că a fost eroul unei astfel de întâmplări pentru a transnite mesajul: "cerul este un loc real"

Despre existenţa dincolo de moarte vorbesc deasemenea Burpo Colton, un băiat de 12 ani din Nebraska, care a avut şi el o astfel de experienţă la vârsta de 4 ani sau Rin Smith, care la vârsta de 17 ani a fost victima unui foc de armă. Declaraţiile lor sunt cuprinse în acelaşi material "Cerul este Real".

Jane Seymor, intervievată de Larry King, povesteşte şi ea despre lumina văzută în urma intrării într-un şoc anafilactic care a dus-o în pragul decesului. Important de menţionat, Jane Seymour, nu era adepta nici unui cult religios.


Fenomenele expuse sunt greu de acceptat de lumea ştiintifică prin prisma cunoştiintelor medicale actuale, dar o serie de cercetători avizi de cunoaştere le studiază fără întrerupere. Şi astfel s-au dezvoltat o serie de teorii cu privire la aceste incidente. Explicaţia cea mai comună oferită este: "creierul emite ipoteza că moare", fiind dealtfel şi dovedit faptul că aflat într-un moment maxim de stres, acesta eliberează o mulţime de substanţe neuro-chimice care creează flash-uri de lumină, pace şi calm.

În 2010, cercetători din Slovacia, au raportat la pacienţii cardiaci care avuseseră astfel de experienţe, un nivel mai ridicat de dioxid de carbon decât al celor care nu-şi amintesc nimic în urma operaţiilor de resuscitare.

Cercetările nu reuşesc însă deocamdată să ofere o explicatie satisfăcătoare acestui fenomen misterios.

Doctorul Sam Parnia, care a lansat în 2008 cel mai mare studiu de până acum privind experienţele revenirii din moarte, bazat pe analiza cazurilor a 1.000 de supravieţuitori, a publicat deja mai multe cărţi pe acestă temă. Cu ajutorul tehnologiei medicale de ultimă generaţie, se speră obţinerea mai multor dovezi concludente a ceea ce se întâmplă după momentul, dealtfel extrem de firesc, al morţii. Un aparat folosit în spitalele din Japonia şi Coreea de Sud au reuşit performanţa de a readuce la viaţă după 7 ore un pacient decedat.


Comentarii   

 
0 #8 Czifrak Iosif 29-11-2015 03:14
Dar mai important este sa se poata dobandi nemurirea chiar din aceasta viata , asa cum scrie si-n Biblie ca este posibil , si in budism si la fel am descoperit sieu , mai nou si cercetatorii au vazut mecanismele la microscop ........ dar nu au priceput nimic . O disertatie pe acest subiect ???? Pot sa va ofer , daca chiar va intereseaza . telefonul meu 0725/422-927 ... pentru cine vrea sa fie nemuritor . De fapt suntem nemuritori . Dar trebuie apasat un BUTON .
Citat
 
 
-4 #7 alex popescu22 15-03-2014 11:19
bai voi cu site-ul , lasati prostiile fratilor. Scrieti niste treburi serioase daca vreti trafic pe site, nu vrajeli din astea, basme. o dati in treburi religioase.. prefacutilor
Citat
 
 
-6 #6 alina 05-01-2014 07:45
ce prostii mai puteti scrie? chiar ea asa greu de inteles ca acesti oameni sunt victimele unei tragedii care ii afecteaza emotinal si este foarte usor sa-ti pierzi mintile in asemenea situatii.
Citat
 
 
0 #5 mihaela 06-10-2013 17:53
eu am un frate care a stat in coma de gradul 4 6 zile si nimeni nui dadea nici o sansa sau revenire la viata cu mari sechele .dar ca prin minune si a revenit foarte bine si povesteste ca in timpul comei se batea cu niste roboti mari si urati care voiau sa il omoare si el cu ultimile puteri a luptat cu ei si lea zis vom muri impreuna daca nu ma lasati.acum ce sa intelegem ca exista si rai dar si iad?
Citat
 
 
+7 #4 Adina 11-06-2013 06:37
Eu zic sa ne traim viata, asa cum este ea si ne bucuram chiar si de cele mai marunte lucruri care ne insenineaza si ne aduc zambetul pe buze.
Citat
 
 
-6 #3 Maria Ghiorghiu 28-05-2013 19:47
SA DESCOPERIM, IMPREUNA, PAS CU PAS, EXISTENTA LUI DUMNEZEU, TAINELE SALE, SI MULTE ALTE MINUNI, a MAICII LUI DUMNEZEU, pe BLOGUL meu, mariaghiorghiu.blogspot.ro
Accesati si va veti umple de dragoste si CREDINTA! Cu dragoste,
Maria
Citat
 
 
-5 #2 Maria Ghiorghiu 28-05-2013 19:24
Eu am vazut si am trait si traiesc astfel de MINUNI, intrati pe mariaghiorghiu.blogspot.ro si va veti convinge.
Cu dragoste,
Maria
Citat
 
 
+23 #1 Iosif 21-02-2013 13:55
Nimeni nu stie ce se intampla cu adevarat. Noi doar banuim, avem diverse ipoteze pe care, desigur, vom avea ocazia sa le verificam la momentul potrivit.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează