Planta Kava în loc de Xanax

Un extract din planta kava poate trata persoanele care suferă de anxietate cronică, spun

cercetătorii australieni. Pacienţii cu tulburări de anxietate generalizate care au luat tablete conţinând extract de kava timp de şase săptămâni au prezentat o reducere semnificativă a simptomelor.

Studul confirmă alte rezultate anterioare care recomandau efectele anti-anxietate ale kavei, o plantă originară din regiunea Pacificului. Planta ocupă un loc important în cultura insulelor din Pacific, fiind folosită în ritualuri şi ceremonii. Consumul de kava poate induce o sedare uşoară, o stare de euforie, un efect calmant şi interacţiune socială sporită.

Se presupune că rădăcina plantei conţine substanţe chimice care tratează anxietatea. Ingredientele active ale plantei sunt compuşi numiţi kavalactone, substanţe chimice cu efecte similare cu ale unor medicamente gen Xanax, principalul produs folosit în tratarea anxietăţii şi a atacurilor de panică.

Timp de şase săptămâni, un grup de 75 de pacienţi au fost trataţi cu tablete conţinând extract de kava sau pastile placebo, fiindu-le evaluat periodic nivelul de anxietate. Pacienţii care au luat tablete kava au înregistrat ameliorări semnificative, consemnate prin testele psihologice la care au fost supuşi.

Până la sfârşitul tratamentului, 26 la sută dintre pacienţii consumatori de Kava s-au aflat în remisie, potrivit studiului publicat în Jurnalul de Psihopharmacologie.

Dependenţa dată de kava este mai mică decât dependenţa medicamentelor antidepresive convenţionale, ne spune acelaşi studiu.

Cu excepţia unor uşoare dureri de cap, consumul de kava nu a arătat alte efecte secundare, temerile specialiştilor că aceasta ar favoriza unele tulburări hepatice nu au fost confirmate.

În schimb, o proteină care transportă o substanţă chimică din creier numită GABA, poate juca un rol cheie în efectul kava. "Astfel, unii oameni pot reactiona pozitiv la extractul de kava, alţii nu au nici o reacţie", declară Jerome Sarris, autorul studiului, profesor la Universitatea din Melbourne.

Studiul vine să certifice efectele benefice ale extractului de kava, proprietăţi demonstrate din 2010 dar ţinute încă sub observaţie din cauza bănuielii existenţei unor efecte secundare.

Kava este un produs de export important al zonei Pacificului. După ce a fost interzisă mult timp în ţările occidentale, acum extractul este legal în cele mai multe state, sub diferite forme, cum ar fi suplimente de relaxare şi băuturi calmante.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează