Testul salvator contra chimioterapiei

Un test care ar putea salva mii de femei de calvarul chimioterapiei este pe cale de

a fi pus la dispoziţia acestora. Testul poate prezice cu exactitate şansele unei tumori de a recidiva după ce a fost îndepărtată prin intervenţie chirurgicală.

Începând de astăzi, medicii britanici oferă femeilor testul denumit Oncotype DX, pentru a verifica dacă au nevoie întradevăr de chimioterapie.

În prezent, aproximativ jumătate din cele 48.000 de femei diagnosticate anual cu cancer de sân în Marea Britanie, urmează tratamente chinuitoare în urma tumorilor mamare extrase prin intervenţie chirurgicală. Aceste proceduri au ca scop eradicarea oricărei celule canceroase ruptă din tumora principală, care ar putea permite bolii să se răspândească în alte zone ale corpului.

Dar conform specialiştilor, numărul femeilor operate de cancer la sân supuse acestui risc este scăzut, astfel că 4.000 - 5.000 de cazuri pe an se supun inutil procedurilor de chimioterapie.

Chimioterapia durează de obicei de la 3 până al 6 luni şi produce căderea părului, oboseală, diferite boli organice şi infertilitate permanentă.


Cinci beneficii misterioase ale fumatului (citeşte articolul)

Şase alimente care influenţează cancerul de sân (citeşte articolul)

Ingineria genetică promite o viaţă cu 20 la sutămai lungă (citeşte articolul)


Testul este deocamdată destul de scump, costul unei testări ridicându-se la 2.480 de lire sterline. În trei sferturi din cazuri, medicii pot estima cât de probabil este ca tumora să recidiveze doar uitându-se la dimensiunile acesteia şi cât de repede a crescut.

Testul utilizează mici fragmente de tumoră extrasă în urma operaţiei. Fragmentele de ţesut sunt supuse unei analize efectuate la un laborator din Redwood City, California, unde sunt analizate cu atenţie circa 21 de gene. Dispozitivul medical oferă un scor de risc de la 0 la 100, pacienţii care obţin sub 18 fiind scutiţi de chimioterapie.

Specialiştii oncologi amintesc pe lângă efectele negative ale chimioterapiei, şi cu grave probleme emoţionale şi psihice.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează